Сьогодні:

Вхід для методистів ВІППО 

Останні новини:

Новини ВІППО » На головну

Семінар-тренінг для вчителів української мови і літератури «Культура мови й нова редакція Українського правопису

Гру 20
23
Переглянути фото події

23 грудня 2020 року відбувся семінар-тренінг для вчителів української мови і літератури «Культура мови й нова редакція Українського правопису».

До участі запрошувалися вчителі української мови і літератури відповідно до списку зареєстрованих осіб. Семінар відбувся в режимі онлайн на платформі Meet. Усього взяло участь 30 педагогів.

 

Семінар ставив перед собою мету науково-методичну та практичну підтримку професійного розвитку педагогічних працівників відповідно до державної політики в галузі освіти. Помітним складником професійної діяльності будь-якого педагогічного працівника є грамотне спілкування з учнями й колегами, яке реалізується через писемну й усну форми (спілкування в колективі, з адміністрацією, під час проведення нарад, конференцій, батьківських зборів, ведення ділових бесід, телефонних розмов, ділові знайомства, зустрічі тощо). Слухачі тренінгу вдосконалювали свої лінгвістичні навички через ознайомлення з усіма змінами й новинками, які актуальні сьогодні в усній (правильна вимова й наголошення слів) і писемній українській мові (насамперед, зміни в Українському правописі 2019 року). 

 

Методист Сова Ольга Олександрівна детально проаналізувала зміни й новації у новій редакції Українського правопису. Спільно зі слухачами обговорено найпоширеніші види мовленнєвих помилок у професійної діяльності педагогів. Ретельно розглянуто питання орфоепічних норм української мови: основні правила наголошування слів, вимови приголосних і голосних звуків. Проаналізовано проблеми найпоширеніших видів лексичних та граматичних помилок. На тренінгу обговорювалися питання вживання запозичень у мовленні педагогів.

 

На семінарі-тренінгу обговорено проблему мовної культури, усвідомлено функції мовленнєвого етикету. Присутні на семінарі педагоги дійшли висновку, що грамотне мовлення - ознака освіченої людини й справжнього фахівця.

 

Ольга Сова, методист ВІППО